HPV Aşısı

Genital siğillere sebep olmasıyla bilinen HPV, bunun yanı sıra hem kadınlarda hem erkeklerde bir çok kansere neden olabilmektedir, HPV aşısı hem kadınlarda hem erkeklerde bazı human papilloma virus tiplerine karşı bağışıklık sağlayarak hem genital siğil oluşumun hem de virüs ilişkili kanserlerin önüne geçebilir. Hpv ilişkli kanser tipleri;

Kadınlarda

Erkeklerde

 

  • Rahim Ağzı Kanseri
  • Vajinal Kanser
  • Vulvar Kanseri 
  • Anal Kanser
  • Orofarenks Kanseri

 

 

  • Anal Kanser
  • Orofarenks Kanseri
  • Penis Kanseri

 


Şu an HPV virüsüne karşı koruyuculuğu bulunan 3 aşı bulunmaktadır. Ülkemizde şu an kullanılan dörtlü aşı aşının ilk dozu yapıldıktan sonraki 2. ve 6. aylarda aşı tekrarlanmalıdır.

 

 – Sadece kansere karşı etkinliği olan aşı tipi

Tip 16 – 18

l  – Ülkemizde şu an için tercih edilen aşı tipi

Tip  6 – 11 – 16 – 18

 – Ülkemize yakın zamanda gelmesi planlanmaktadır.

Tip  6 – 11 – 16 – 18 – 31 – 33 – 45 – 52 – 58

 

Aşı yüksek oranda koruyuculuk sağlasa bile virüsün 200’e yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Aşı ile en sık rastlanılan tiplere karşı koruma sağlanmış olsa bile diğer tiplerinde yol açabileceği hastalıklara karşı koruma amaçlı rutin pap smear testi ve hpv testi kontrollerine devam edilmesi önerilir. Aşılanacak hedef kitle; cinsel aktif olmayan yani HPV ile karşılaşmamış 11-12 yaş kız ve erkek çocuklardır. Ancak kadınlarda aşılama için yaş üst sınırı yoktur, 9 yaşından büyük her kız çocuğu veya kadın aşılanabilir. Son yapılan çalışmalar neticesinde ise erkeklerde de aşılama önerilmektedir.   Aşılama gebelerde başlanmamalıdır. İlk doz yapıldıktan sonra gebe kalındıysa gebelik sonrası sıfırdan başlanmalıdır. İki doz yapıldıktan sonra gebelik söz konusu ise üçüncü doz emzirme döneminde doğumdan sonraki 6. haftadan itibaren güvenle yapılabilir. Gebe olduğu bilinmeden aşı yapılmış ise gebeliğin sonlandırılmasına gerek yoktur, aşıya bağlı doğumsal kusur artışı izlenmemiştir. Emziren kadınlar aşılanabilirler. HPV aşısına ve herhangi bir bileşenine karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterenlere aşılama önerilmez.  Aşı, canlı veya ölü virüs taşımadığından virusa ait enfeksiyon veya benzeri istenmeyen etki mümkün değildir. Aşı yerinde enjeksiyona bağlı; kızarıklık, minimal ağrı, şişlik ve hafif ateş oluşabilir. Nadiren de olsa bulantı, baş dönmesi ve  göz kararması izlenebilir.

Diğer Uzmanlık Alanları